DANAS JE 25. TRAVNJA, DAN UDRUGE FRANAK

Drage članice i članovi,
danas je Dan Udruge Franak i sedam godina od našeg zajedničkog veličanstvenog prosvjeda.
U toj dostojanstvenoj i neponovljivoj povorci sudjelovalo je oko dvadeset tisuća ljudi iz cijele Hrvatske, koji su na častan i miran način htjeli ukazati na tešku osobnu financijsku situaciju u kojoj su se našli, i to ne svojom krivnjom, već krivnjom banaka, koje su na tržište plasirale sporne kredite u CHF, i krivnjom Hrvatske narodne banke koja kao regulator nije napravila ništa kako bi spriječila katastrofu koja se dogodila.
Taj 25. travnja 2015. bio je dan zajedništva, dan kada smo ponosno i odlučno rekli – Stop dužničkom ropstvu! Dosta je!, a upravo zbog tog prosvjeda Hrvatski sabor donio je Zakon o konverziji CHF kredita u valutu EUR koji je većini dužnika donio financijsko olakšanje.
Svjesni smo da do danas nije u potpunosti ispravljena nepravda koja nam je nanesena nezakonitim radom banaka, a to se odnosi prije svega na obeštećenje dužnika koji su konvertirali svoje kredite, ali i na to da svi CHF ugovori moraju biti proglašeni ništetnima, što se još uvijek nije dogodilo na najvišem hrvatskom sudu.
Sud EU 5.5.2022. odlučuje o konvertiranim kreditima u hrvatskom predmetu C-567/20, pa možemo reći da se ipak nazire kraj agonije za 55.000 obitelji koje skoro 7 godina nakon konverzije još uvijek nisu dobile pravnu sigurnost na hrvatskim sudovima, a time i ekonomsku sigurnost za svoju budućnost.
Očekujemo dobre vijesti sa Suda EU, jer taj sud je već nekoliko puta odlučivao u takvim predmetima u korist potrošača!
A kako znamo da su CHF ugovori ništetni u cijelosti, očekujemo napokon i odluku Vrhovnog sud RH koji će to i službeno potvrditi!
Pozivamo sve vas, drage članice i članovi Udruge Franak, da ostanete strpljivi i ustrajni do kraja, jer vi ste snaga i poticaj za daljnju borbu nama aktivistima, a bez toga mi ne bismo mogli ustrajati u borbi za konačno puno obeštećenje.
Udruga Franak

 

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email