DANAS JE 25. TRAVNJA, DAN UDRUGE FRANAK!

Zagreb, 25. travnja 2023.
Danas se prisjećamo velikog dana za Udrugu Franak, ali isto tako za hrvatsku demokraciju i zaštitu potrošača.
Na današnji dan 2015. Udruga Franak organizirala je i uspješno održala veliki, mirni, dostojanstveni i uspješni prosvjed na kojemu je sudjelovalo između 15.000 i 20.000 prosvjednika iz cijele Hrvatske.
Bilo je to vrijeme kada je švicarac potpuno podivljao, skočio je na početku 2015. sa 6,39 na 8 kuna, nakon čega je Milanovićeva Vlada zamrznula tečaj na 6,39 kuna te je konačno donesen i tzv. Zakon o konverziji kojim su preostale glavnice za 55.000 potrošača koji su prihvatili konverziju smanjene između 20 i 40 %.
Nedavno je Udruga Franak ponovno prosvjedovala, 1. travnja na Zrinjevcu okupilo se 2.000 prosvjednika kako bi se ukazalo na nečinjenje Vrhovnog suda RH koji nije do danas donio pravno shvaćanje o konvertiranim kreditima te kako bi se ukazalo na neriješeno pravno pitanje o ništetnosti ugovora s ništetnom valutom i ništetnom kamatnom stopom.
S prosvjeda su upućeni zahtjevi da se ta pravna shvaćanja donesu u roku od 15 dana, no danas je prošlo već 25 dana a od Vrhovnog suda nema niti najave kada će pitanja biti donesena, a kamoli da bi pravna shvaćanja bila donesena. Nažalost, ne postoje mehanizmi da prisilimo suce Vrhovnog suda da rade svoj Ustavom obvezujući posao, i jedino što možemo jest da ih javno prozovemo, što i činimo.
Konverzija je bila privremeno rješenje, bio je to spas od deložacija za mnoge naše građane, ali konverzijom potrošači nisu dovedeni u ravnotežu koja proizlazi iz utvrđenja ništetnosti ugovornih odredaba o valuti i kamati.
Konverzijom su potrošači dobili svega između 40 i 50 % ukupnog obeštećenja koje im pripada.
Potrošači su nakon pravomoćnosti kolektivne sudske presude dobili pravo na vraćanje svih preplaćenih iznosa i naplatu pripadajućih zateznih kamata te na dovođenje u punu ravnotežu prava i obveza s bankama, no konverzijom potrošači nisu dobili:
1. Umanjenje preostale glavnice na iznos iz početnog otplatnog plana.
2. Kamatnu stopu kakva je bila na početku ugovornog odnosa.
3. Preplaćene anuitete.
4. Zatezne kamate koje su tekle na preplaćene anuitete.
Pozivamo suce Građanskog odjela Vrhovnog suda RH da prestanu kalkulirati i da donesu potrebne odluke kako bi konačno 55.000 ljudi s konverzijama imalo punu pravnu sigurnost za svoje tužbe.
Još je 50 dana do zastare potraživanja i vremena više nema!
PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email