BANKE MORAJU PO SUDSKOM NALOGU DOSTAVITI DOKUMENTACIJU IZ KREDITA ZA IZRAČUN TUŽBENOG ZAHTJEVA, RIJEŠIO ŽUPANIJSKI SUD U OSIJEKU

PRESUDE U KORIST POTROŠAČA I DALJE PLJUŠTE

Zagreb, 31. srpnja 2019. Pokušaji banaka da osujete potrošače u njihovim pravima uistinu su besprizorni i kriminalni. Tako je zbog žalbe Addiko Bank d.o.o. na rješenje Općinskoga suda u Osijeku kojim je naložena dostava dokumentacije za izračun tužbenog zahtjeva, Županijski sud u Osijeku riješio da se žalba banke odbija te da banka mora sudu dostaviti svu potrebnu dokumentaciju za izračun tužbenog zahtjeva. Nakon što smo animirali HNB da naloži bankama dostavu dokumentacije, a HNB nije imao hrabrosti, znanja niti snage to naložiti, već je to samo preporučio bankama, nakon što je u nekoliko navrata AZOP naložio bankama da se dokumentacija po kreditu mora besplatno dostaviti potrošaču koji to traži, neke banke i dalje ne odustaju od svojih kriminalnih radnji pa tako niti na sudski nalog ne žele odmah dati dokumentaciju, nego se žale višem sudu, koji potom žalbu odbija kao neosnovanu.

Pitamo se kada će konačno završiti nesavjesno, nepošteno i nezakonito djelovanje banaka u Republici Hrvatskoj. Zar uistinu nitko drugi osim Udruge Franak ne brine o pravima potrošača? Zašto HNB i vlast dopuštaju bankama njihovo kriminalno ponašanje?

Budući da na ta pitanja odgovore nikada nećemo dobiti, mi ćemo i dalje nastaviti objavljivati sve pozitivne presude i rješenja u slučaju franak, koji su prije svega posljedica sudskog djelovanja Udruge Franak u kolektivnom sudskom procesu te ćemo nastaviti i s pružanjem potrebnih savjeta svima koji žele tužiti banku.

Tako osim konkretnog rješenja Županijskog suda u Osijeku, kojim je taj sud Addiko banci odbio njezinu žalbu, možemo s veseljem objaviti još nekoliko svježih presuda:
1. Zagrebački općinski sud presudio je 24. srpnja 2019. da Zagrebačka banka d.d. mora vratiti 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti uz zatezne kamate po jednom euro kreditu.
2. Riječki općinski sud presudio je 25. srpnja 2019. da Erste banka mora vratiti 52.000 kuna preplaćenih kamata po jednome konvertiranom CHF kreditu.
3. Zagrebački općinski sud donio je 24. srpnja 2019. još jednu, ovaj put deklaratornu presudu po otkazanome CHF kreditu te je utvrdio da su ništetne i valutna klauzula CHF, i promjena kamatne stope odlukom banke. Vjerojatno je odvjetnik u konkretnom slučaju takvu presudu bez isplate preplaćenih iznosa tražio zbog daljnjih radnji vezanih za otkazani kredit i ovrhu po tome kreditu. Jer, po utvrđenju ništetnosti valutne klauzule i promjene kamatne stope, u konačnici mora otpasti i razlog za otkaz kredita, pa je banka u konkretnom slučaju kredit otkazala neosnovano, na temelju nepostojećeg dugovanja.

U očekivanju konačne odluke Vrhovnoga suda RH veseli nas svaka nova presuda u korist potrošača.
Vjerujemo da će do 2023. godine svi koji nisu tužili podići svoje privatne tužbe i na taj način vratiti novac koji su im banke otele svojim nepoštenim, nesavjesnim i konačno nezakonitim poslovanjem. Nevjerojatno je da pravna država tako dugo tolerira samovolju i pljačku koju banke provode nad hrvatskim građanima već gotovo dva desetljeća.

Udruga Franak neće odustati od svojega puta prema konačnoj pobjedi i prekidu svih bankarskih nezakonitosti, ali prije svega banke moraju vratiti sav novac koji su neosnovano stekle uz pripadajuće zatezne kamate.

Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email