300.000 KUNA PREPLAĆENIH I ZATEZNIH KAMATA IZ EURO KREDITA MORA VRATITI OTP BANKA, PRESUDIO JE OPĆINSKI GRAĐANSKI SUD U ZAGREBU!

TO JE JOŠ JEDNA POTVRDA VIŠEGODIŠNJIH TVRDNJA UDRUGE FRANAK DA SU OŠTEĆENI I DUŽNICI IZ EURO KREDITA, ALI I DUŽNICI IZ KUNSKIH KREDITA

Sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Nenad Miletić, donio je presudu za preplaćene kamate iz euro kredita. Na temelju te presude tužitelj će po njezinoj pravomoćnosti dobiti ukupno 147.000 kuna preplaćenih kamata i pripadajuće zatezne kamate, što će ukupno biti blizu 300.000 kuna obeštećenja. Osim toga, OTP banka d.d. mora platiti i 22.000 kuna nastalih sudskih troškova.

Bio je to tipičan primjer ugovora o kreditu s nepoštenom kamatnom stopom, kakvih su potrošačkih kredita banke ugovorile nekoliko stotina tisuća, bez obzira na vrstu kredita i valutnu klauzulu kredita. Kredit je ugovoren na iznos od 80.000 eura, 2008. godine, uz anuitetnu otplatu na 25 godina.
Sud je utvrdio da se radi o stjecanju bez osnove iz članka 1111. Zakona o obveznim odnosima te je na temelju članka 1115. toga zakona banka obvezna vratiti sve preplaćene kamate i pripadajuće zatezne kamate, jer je banka nepošteni stjecatelj.

Sud je utvrdio također da nema zastare potraživanja, jer je kolektivnom presudom u slučaju franak prekinut tijek zastare, a to utvrđenje vrijedi i za euro, i za kunske kredite, kao što je to utvrđeno presudom Visokoga trgovačkog suda Pž-6632/17, na 44. stranici te presude.

Ponavljamo, svi potrošači koji su ugovarali kredite s promjenjivom kamatnom stopom prije 10. siječnja 2013., bilo da se radi o CHF, EURO ili kunskim kreditima, i to bez obzira na vrstu kredita (nenamjenski, hipotekarni, auto ili stambeni krediti) vrlo vjerojatno imaju ugovorene nepoštene kamatne stope. Ako su takve kamatne stope rasle nakon početka otplate, onda potrošači imaju pravo na vraćanje preplaćenih kamata, i na naplatu pripadajućih zateznih kamata.

Pozivamo sve potrošače koji žele informacije i savjet vezano za slučaj franak, da se jave Udruzi Franak na mail adresu: pravo.udrugafranak@gmail.com

Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email