­čö┤ NA ┼ŻUPANIJSKOM SUDU U VARA┼ŻDINU PRAVOMO─ćNA PRESUDA ­čö┤ UGOVOR U ┼áVICARSKIM FRANCIMA JE NEPO┼áTEN I NI┼áTETAN!

S velikim zadovoljstvom objavljujemo da je kona─Źno donesena i prva pravomo─çna presuda o ni┼ítetnosti CHF ugovora!

┼Żupanijski sud u Vara┼żdinu je, prema javno objavljenim podacima, presudom G┼ż-115/2020 odbio 17. rujna 2020. ┼żalbu Addiko banke te je potvrdio presudu Op─çinskog gra─Ĺanskog suda u Zagrebu kojom je utvr─Ĺeno kako su ni┼ítetna dva ugovora o kreditu u valuti CHF.

Presudu Op─çinskog gra─Ĺanskog suda u Zagrebu potvrdilo je vara┼żdinsko vije─çe u sastavu Veljko Ku─Źekovi─ç, Damir Roni─ç i Tatjana Kuki─ç. Tu┼żitelja je zastupao splitski odvjetnik Sr─Ĺan Kalebota, koji je dobio ve─ç ─Źitav niz pozitivnih presuda na sudovima u Splitu i Zagrebu te njemu i tu┼żitelju ─Źestitamo na iznimnom i va┼żnom uspjehu za sve potro┼ía─Źe.

Osim utvr─Ĺene ni┼ítetnosti, sud je dosudio tu┼żitelju i 187.000 kuna prepla─çenih kamata. Naime, tu┼żitelj nije tra┼żio kompletan nov─Źani iznos koji ima pravo dobiti na temelju ni┼ítetnosti ugovora, jer je tako izbjegao potencijalne velike tro┼íkove, pa ─çe novom tu┼żbom zatra┼żiti ostatak novca koji mu Addiko banka mora platiti na temelju apsolutne ni┼ítetnosti cijelog ugovora.

Temeljni razlozi za utvr─Ĺenje ni┼ítetnosti ugovora prema presudi Op─çinskog gra─Ĺanskog suda u Zagrebu bili su sljede─çi:

1. Ništetan je glavni predmet ugovora, a to je valuta kredita CHF.

2. Ništetna je cijena kredita, a to je kamatna stopa koja se mijenjala samovoljnom odlukom banke.

3. Ugovor je sagledan kao cjelina te su ta dva bitna sastojka ugovora u kombinaciji sa anuitetnom otplatom kredita uzrokovala znatnu neravnote┼żu prava i obveza, sve na ┼ítetu tu┼żitelja.

Detalje ove zna─Źajne presude ┼Żupanijskog suda objavit ─çemo u narednim danima ─Źim je tu┼żitelj zaprimi sa vara┼żdinskog suda koji ju je otpremio 30. rujna 2020.

Ono ┼íto je jako zna─Źajno jest to ┼íto je u ovom predmetu primijenjeno pravo Europske unije i praksa Suda EU poglavito iz predmeta C-118/17, Dunai, gdje je Sud unije izri─Źito i nedvojbeno naveo kako ugovori s ni┼ítetnom valutom kao glavnim predmetom tih ugovora po mi┼íljenju Suda EU svakako JESU ni┼ítetni i ne mogu opstati na snazi. Sud unije posebno isti─Źe interes potro┼ía─Źa te navodi kako se kod nepo┼ítenosti glavnog predmeta ugovora on mo┼że odr┼żati na snazi smo ako je potro┼ía─Źu u interesu da ugovor ne bude u cijelosti ni┼ítetan. U hrvatskome slu─Źaju franak svim potro┼ía─Źima koji su redovno otpla─çivali kredite apsolutno odgovara utvr─Ĺenje ni┼ítetnosti kompletnih ugovora pogotovo ukoliko su im otkazani ugovori o kreditima i zbog toga im se provodi ovrha.

O─Źekujemo da se u sljede─çih godinu dana kona─Źno razrije┼íe sva preostala pravna pitanja u slu─Źaju franak, prije svega to je pitanje ni┼ítetnosti ugovora, kao i pitanje restitucije za konvertirane kredite.

S velikim optimizmom o─Źekujemo nastavak sudske bitke sve do kona─Źne pobjede, i do kona─Źne ni┼ítetnosti CHF ugovora potvr─Ĺene na Vrhovnome sudu RH!