·         Italija je istupila iz bilateralnog sporazuma o zaštiti ulaganja s Hrvatskom
·         Unicredit/Zagrebačka banka d.d. nema temelje za arbitražu u Washingtonu
·         Hrvatska ministarstva potpuno su nesposobna i nespremna za zastupanje Republike Hrvatske
·         Hrvatska hitno mora istupiti iz svih bilateralnih sporazuma o zaštiti ulaganja sa zemljama EU-a i tako spriječiti bilo kakve prijetnje arbitražama u Washingtonu

Zagreb, 20. rujna 2016.

U jučerašnjoj emisiji Otvoreno na HRT-u dr.sc. Dominik Vuletić, suradnik Udruge Franak i pravni stručnjak, izjavio je da ugovor o zaštiti ulaganja između Italije i Hrvatske više ne vrijedi odnosno da je Italija istupila iz toga ugovora.

Provjerom na stranicama Ujedinjenih naroda na linku  http://investmentpolicyhub.unctad.org/IIA/CountryBits/103#iiaInnerMenu  vidljivo je da je uistinu bilateralni ugovor Italije i Hrvatske raskinut od strane Italije.

To znači da milanski Unicredit nema temelja za pokretanje arbitražnog spora u Washingtonu protiv Republike Hrvatske zbog Zakona o konverziji.

Sa žaljenjem i ogorčenošću moramo konstatirati da imamo nesposobne ljude u ministarstvima koji su izgleda spremni dati određene ustupke Zabi ne bi li nagovorili Unicredit – banku majku  Zabe – da odustane od arbitraže, međutim očigledno je da Zabino društvo majka u Milanu uopće nema temelja za pokretanje arbitraže kojom prijeti suverenoj Republici Hrvatskoj.

Taj jednostrani izlazak Italije iz bilateralnog sporazuma o zaštiti ulaganja, dokaz je i našim tvrdnjama da Hrvatska također može i mora izaći iz bilateralnog sporazuma s Austrijom i svim drugim zemljama EU-a te na taj način izbjeći bilo kakvu mogućnost arbitraže u Washingtonu. Europska komisija zahtijeva da se svi bilateralni ugovori o zaštiti investicija između država članica EU raskinu jer su suprotni pravu EU-a, i ne postoji niti jedan razlog da Hrvatska to ne učini.

Očekujemo hitnu reakciju Vlade RH radi sprječavanja moguće štete za Republiku Hrvatsku.

Udruga Franak još jednom dokazuje da je njezina borba argumentirana, legalna i za dobrobit Republike Hrvatske, njezinih građana, ali i banaka koje moraju konačno pod sudskom i zakonskom prisilom odustati od svih svojih nezakonitih radnji koje traju već 13 godina.

Udruga Franak neće nestati sve dok ne nestane bezakonje koje ju je stvorilo!