Vladin prijedlog konverzije CHF kredita u euro kredite

Na pomolu je konačno rješenje za prezadužene građane koji imaju kredite u švicarskim francima, a kako neslužbeno doznajemo iz Vlade, u Banskim dvorima ubrzano se priprema prijedlog konverzije švicaraca u eure uz otpis dijela glavnice kredita.

Vladin prijedlog, koji bi se trebao naći vrlo brzo i na jednoj od idućih sjednica Vlade, sastojat će se u tome da se potpuno izjednači položaj građana koji imaju kredite u švicarskom franku i onih građana koji imaju stambene kredite u euru. Plan je, naime, da se posebnim zakonskim rješenjem, koje priprema ministar financija Boris Lalovac, omogući svim građanima zaduženim u švicarskom franku konverzija, odnosno pretvaranje kredita u eure. I to svih kredita, ne samo stambenih, iako su većinu tih kredita građani dizali upravo zbog rješavanja stambenog pitanja.

Istodobno s tom konverzijom izračunao bi se i dio glavnice kredita koji bi se otpisao.

Dakle, ako je, primjerice, netko 2005. digao kredit u švicarskim francima, on će moći taj kredit pretvoriti u eure po kamatnoj stopi koja je tog dana vrijedila za stambene kredite u eurima. Potom bi se izračunala razlika u iznosu između kredita u francima i kredita u eurima i taj bi se onda iznos otpisao u dijelu glavnice kredita. Trošak takve konverzije i otpisa dijela glavnice, pojašnjavaju nam izvori iz Banskih dvora, u cijelosti bi išao na teret banaka. Međutim, Vlada – svjesna da će ovo izazvati ogromno nezadovoljstvo kod bankara – pokušat će im barem donekle ublažiti gubitke. Tako će gubitke banaka zbog pretvaranja kredita iz švicarskog franka u eure država bankama kompenzirati priznavanjem tog iznosa kao porezne olakšice.

Ovo je rješenje za koje se zalagala i Udruga Franak, da se paralelno s konverzijom u eure otpiše taj dio glavnice, čime se dužnike u francima stavlja u ravnopravan položaj s ostalim korisnicima kredita.

“Na taj način problem dugova u švicarskom franku, koji je postao simbol dužničkog ropstva u Hrvatskoj, Vlada trajno rješava, a problem švicarskog franka odlazi u povijest”, kažu neslužbeno visoki izvori iz Vlade, napominjući kako je ovo jedno zakonsko rješenje koje bi se trebalo naći u Saboru u rujnu, a drugim zakonskim izmjenama vjerojatno će se i zabraniti stambeni krediti u švicarskom franku.

Podsjetimo, sadašnje privremeno rješenje kojim je Vlada fiksirala tečaj franka istječe krajem siječnja iduće godine. Tim rješenjem, odnosno izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju, tečaj franka fiksirao se na 6,39 kuna na godinu dana, čime se željelo pomoći korisnicima stambenih kredita vezanih uz franak u uvjetima izrazito velikog povećanja tečaja te valute. Vlada je zato već tada najavila da je to privremeno rješenje i da će ponuditi i trajno rješenje problema prezaduženih građana. Planiranom konverzijom kredita sada se to i ostvaruje, a slično rješenje priprema se i u Poljskoj. Ministar financija Boris Lalovac već je ranije prijetio bankama da će Vlada izaći sa svojim prijedlogom ako ne stigne nikakav plan sa strane banaka. Ovo što se sada priprema u Vladi, kako doznajemo, nije dogovoreno s bankama ni s Udrugom Franak. Prema podacima s kojima baratuju u Vladi, više od 55.000 obitelji opterećeno je dugovima u švicarskom franku, što je u proteklih nekoliko godina dovelo u pitanje i egzistenciju mnogih obitelji.

Više detalja trebalo bi se znati idućih dana kada bi ministar financija Boris Lalovac i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić javnost trebali pobliže upoznati s novim zakonom koji pomaže prezaduženim građanima. Banke sigurno zbog toga neće biti sretne, a mogu se očekivati i sudske tužbe protiv države.

Tekst je preuzet s portala Jutarnji.hr

EKSKLUZIVNO: Konačno rješenje za dužnike u švicarcima