PRESUDA SUDA EU C-118/17 DAJE VJETAR U LEĐA NAŠIM TVRDNJAMA DA SU CHF UGOVORI NIŠTETNI

AKO JE NIŠTETNA VALUTA KREDITA, NIŠTETAN JE I UGOVOR, A TO SE ODNOSI I NA KONVERTIRANE UGOVORE, UTVRDIO JE SUD EU

Dan koji prethodi Svjetskome danu potrošača, Sud EU nas je jako razveselio svojom presudom vezanom za jedan mađarski slučaj, koji je povezan i s mađarskim zakonima kojima su tamošnji kreditikonvertirani iz CHF-a u forinte. Naime, postavlja se pitanje ima li potrošač pravo sudskim putem zahtijevati utvrđenje ništetnosti ugovora te restituciju nakon što je zakonodavac uklonio zakonom nepoštene ugovorne odredbe.

Ukratko, Sud EU je utvrdio:

1. Odredba koja se odnosi na tečajni rizik određuje glavni predmet ugovora te se održavanje ugovora o kreditu u tom slučaju na snazi ne čini pravno mogućim.

2. Činjenica da su određene ugovorne odredbe putem zakona bile proglašene nepoštenima i ništavima te zamijenjene novim odredbama, kako bi se održao predmetni ugovor, ne može imati za učinak smanjenje zaštite zajamčene potrošačima pravom EU.

3. Nacionalni sud mora provjeriti je li nacionalni zakon, kojim su proglašene nepoštenima odredbe o tečajnim razlikama, omogućio ponovnu uspostavu, pravno i činjenično, situacije u kojoj bi se potrošač nalazio da takva nepoštena odredba nikada nije postojala, osobito uspostavom prava na povrat svih koristi koje je trgovac neopravdano stekao na štetu potrošača, na temelju navedene nepoštene odredbe.

4. Unatoč zakonskoj intervenciji, potrošač ne smije biti obvezan predmetnom nepoštenom odredbom, a prema potrebi i putem utvrđenja ništetnosti predmetnog ugovora u cijelosti, ako se taj ugovor ne može održati bez navedene odredbe.

5. U tumačenju prava Unije i utvrđenju ništetnosti ugovora ključan je interes i zaštita potrošača. U skladu s tim, zakonska intervencija kojom se održava ugovor na snazi ograničena je samo na slučajeve u kojima bi utvrđenje ništetnosti ugovora u cijelosti, potrošača izložilo osobito štetnim posljedicama na način da bi on zbog poništenja ugovora bio u još lošijoj poziciji.

6. Sud je u konkretnom predmetu utvrdio da bi održanje ugovora o kreditu na snazi bilo protivno interesima potrošača.

Sud EU je svojom maestralnom odlukom C-118/17 od 14.3.19. utvrdio da konverzija nije nikakva prepreka utvrđenju ništetnosti i punom obeštećenju potrošača, što je obvezujući stav za Vrhovni sud koji upravo odlučuje o tom pitanju u Republici Hrvatskoj. Također, Sud EU je jasno naveo kako ugovori o kreditu mogu i trebaju biti proglašeni ništetnima, i to ovisno baš o tome što je interes potrošača, ako je interes da opstane tada može opstati, a ako nije tada se cijeli ugovor valja proglasiti ništetnim. I pritom nikakva zakonska intervencija ne smije spriječiti sud u odluci u korist potrošača.

Još jednom, sretan vam svima Svjetski dan potrošača, i hvala Sudu EU što nas je razveselio na naš dan!

Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email