IZGLEDNO JE DA BI CHF UGOVORI TREBALI BITI NIŠTETNI!

U Jutarnjem listu od 8. kolovoza 2019. novinarka Marina Klepo piše o budućoj presudi po poljskom predmetu C-260/18 na Sudu EU, slučaj Dziubak protiv RBA, po kojemu je nezavisni odvjetnik već dao mišljenje koje možemo sažeto prikazati na sljedeći način:
„Ukoliko je glavni predmet ugovora odnosno ugovorena valutna klauzula ništetna, onda potrošačima pravo na proglašenje takvoga ugovora ništetnim, ukoliko je to za njega povoljno.“

Presuda bi trebala biti donesena u rujnu. U Poljskoj su zbog toga banke u panici, i pada im vrijednost. U Hrvatskoj banke nisu u panici, jer je puno manji postotak CHF kredita u odnosu na ukupan broj kredita bio kod nas nego u Poljskoj u kojoj je bilo čak 600.000 takvih kredita. Naše su banke likvidne, i nakon što bi morale vratiti sve što su dužne, samo bi im se dogodio pad likvidnosti, ali ne i neka bitna financijska opasnost za njihove ulagače.

Prevedeno na slučaj franak u Republici Hrvatskoj, ako je odluka Vrhovnoga suda RH pozitivna za potrošače odnosno ukoliko je Vrhovni sud RH odbio revizije banaka i potvrdio pravomoćnu presudu Visokoga trgovačkog suda, u svjetlu potencijalne očekivane presude Suda EU po predmetu C-260/18 to bi značilo sljedeće:
„Svaki potrošač koji bi tražio sudsko utvrđenje ništetnog ugovora, morao bi ništetnost ugovora i dobiti, na temelju takve presude Suda EU po predmetu C-260/18, ali i na temelju već donesene presude Suda EU C-118/17, u kojoj jasno piše kako Sud EU smatra da u slučaju kada je glavni predmet ugovora odnosno valutna klauzula ništetna, takav ugovor ne može opstati.“

Udruga Franak očekuje da ćemo tijekom sljedećih godinu dana dobiti odgovore na sva bitna pravna pitanja vezana za slučaj franak.

Jedno pitanje već je riješeno, ali odluka o tome nije i objavljena, a to je odgovor na revizije banaka u kolektivnom slučaju franak. Žalosti nas i zabrinjava činjenica da je odluka donesena prije tri tjedna, a mi još uvijek ne znamo sadržaj te odluke.

Nakon toga, na temelju ništetne valutne klauzule CHF pojavit će se na Vrhovnome sudu RH i pitanje ništetnosti CHF ugovora. Sud EU u međuvremenu će u rujnu donijeti konačnu odluku po predmetu C-260/18. Ta odluka po svemu sudeći ne može biti drugačija od mišljenja nezavisnog odvjetnika, jer je već i u prijašnjim odlukama Sud EU naznačio da ugovori s valutnom klauzulom ne bi smjeli opstati, ako je ugovorena valutna klauzula ništetna.

Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email