OČEKUJEMO USKORO FORMIRANJE PROŠIRENOG VIJEĆA VRHOVNOG SUDA RH RADI ODLUČIVANJA O PRAVU POTROŠAČA S KONVERZIJAMA NA ISPLATU PREPLAĆENIH ANUITETA!

Zagreb, 28. studenoga 2023.

Očekujemo da će Građanski odjel Vrhovnog suda RH uskoro formirati prošireno vijeće radi konačne odluke odnosno donošenja pravnog shvaćanja o pravu potrošača s konverzijama na puno obeštećenje. Pouzdano znamo na temelju informacija od odvjetnika da sada već postoje pripremljene revizije koje su stigle na Vrhovni sud, a udovoljavaju uvjetima za formiranje proširenog vijeća.

Moramo naglasiti i to da banke posluju sa sve većim dobitima, i da su im ogromni viškovi likvidnosti od gotovo 15 milijardi eura garancija da neće pasti ni u kakve krizne situacije zbog vraćanja novca koji su nezakonito stekle od potrošača. Procjenjujemo da na temelju podignutih tužbi, u slučaju kompletne isplate svim tužiteljima, iznos koji banke duguju ne premašuje 1,5 milijardi eura, a to je svega oko 10 % njihove likvidnosti.

Hoće li odluka o pravu potrošača s konverzijama na isplatu preplaćenih anuiteta biti donesena prije kraja ove godine? Mi smatramo da je to moguće.

Gotovo godinu dana od neuspješne sjednice Građanskog odjela Vrhovnog suda RH na kojoj su suci najvećeg stupnja trebali odgovoriti na relativno jednostavno pitanje, imaju li potrošači s konverzijama provedenim na temelju zakona i dalje pravo potraživati sve razlike obeštećenja koje nisu dobili konverzijom, odgovor na to pitanje još uvijek se ne zna. Veliki dio sudaca na različitim sudovima zbog toga i dalje ne presuđuje u takvim predmetima, očekujući da se odluka o tomu donese u proširenom vijeću Vrhovnog suda RH, ali značajni dio sudaca ipak se odvažio suditi u takvim predmetima, pa u nastavku ukratko dajemo obavijest o stanju presuđenih predmeta na sudovima ove godine, prema onome što je nama dostupno.

VRHOVNI SUD: UKUPNO PET RJEŠENJA U KORIST POTROŠAČA S KONVERZIJAMA

Na Vrhovnom sudu ove godine nije donesena niti jedna konačna presuda po konvertiranom kreditu, ali od ranije postoji čak 5 rješenja kojima je utvrđeno da potrošači s konverzijama imaju pravni interes utvrđivati ništetnost temeljnog ugovora o kreditu, da se konverzijom ništetnost ne može ni na koji način konvalidiratite je čak zadnjim suđenim rješenjem Rev-809/2021 utvrđeno da potrošač posljedično može tražiti i isplatu preplaćenih anuiteta.Svakako je značajno napomenuti da je dva takva rješenja potvrdio i Ustavni sud odbačajem ustavnih tužbi banaka, a to znači da su banke po pitanju konvertiranih kredita već izgubile postupak i na Ustavnom sudu. Smatramo sve to dobrim znakom za konačnu pozitivnu odluku u korist potrošača s konvertiranim kreditima.

ŽUPANIJSKI SUDOVI: RAZLIČITA SUDSKA PRAKSA, VEĆINOM U KORIST POTROŠAČA S KONVERZIJAMA

Na županijskim sudovima nije ujednačena pravomoćna sudska praksa, pa postoje i presude u korist potrošača, i presude u korist banaka. No, ipak je značajno da su ove godine županijski sudovi u Zagrebu, Bjelovaru, Šibeniku, Rijeci, Vukovaru, Zadru i Puli donijeli nekoliko presuda u korist potrošača s konverzijama, dok je samo Županijski sud u Varaždinu odlučio suditi protiv potrošača. Može se bez ikakva pretjerivanja reći da većina sudaca i sudova ima shvaćanje da su potrošači u pravu, što je svakako ohrabrujuće ususret odluci Vrhovnog suda. Zadnje dvije pozitivne presude donijeli su sudovi u Zadru, 22.8.23., te sud u Vukovaru 26.10.23. Izdvajamo sažetak obrazloženja iz drugostupanjskih presuda:

1. Valjanost konverzije ne smije biti prepreka za puno obeštećenje potrošača, ako konverzijom ono nije postignuto, što se temelji na Direktivi 93/13 i presudama Suda EU C-118/17 i C-452/18.

2. Konverzijom nisu konvalidirane ništetne ugovorne odredbe, niti je to moguće postići bilo kakvom nagodbom ili obnovom.

3. U svakom konkretnom predmetu provedena je provjera uspostavljanja ravnoteže vještačenjem, i u svakom predmetu je utvrđeno da ravnoteža nije postignuta, uslijed čega su potrošačima dosuđeni njihovi preplaćeni iznosi i pripadajuće zatezne kamate.

4. Konverzija nije bila provedena radi konvalidacije ništetnosti niti je zakon imao tu intenciju kod njegova donošenja te konverzijom niti u jednom slučaju nisu obuhvaćene obveze banaka za vraćanje preplaćenih iznosa anuiteta.

5. Konverzijom se potrošači nisu odrekli svojih prava koja su nastala utvrđenjem ništetnosti valutne klauzule CHF, i to gotovo tri godine nakon konverzije.

6. Vrhovni sud RH zauzeo je već prije stav u svojim odlukama po nekoliko revizija da se konverzijom potrošačima nije ukinulo pravo niti na utvrđenje ništetnosti niti na posljedičnu isplatu preplaćenih anuiteta.

OPĆINSKI SUDOVI: VEĆINSKA SUDSKA PRAKSA U KORIST POTROŠAČA

Na općinskim sudovima većinom se sudi u korist potrošača s konverzijama, a samo jedan općinski sud prednjači brojem negativnih presuda, a to je Općinski sud u Pazinu, Stalna služba u Poreču.

Pozitivno sude suci u Zagrebu, Rovinju, Rijeci, Opatiji, Zadru, Trogiru, Splitu, Čakovcu, Valpovu, Gospiću, Slatini, Sisku, Daruvaru, Korčuli, Donjoj Stubici, Zaboku, Krapini, Benkovcu i Vukovaru.

Posebno čestitamo sutkinji Meliti Šmentanec-Klarić s Općinskog suda u Varaždinu, koja je prošloga tjedna 22.11.23. dosudila 8.000 eura preplaćenih anuiteta potrošaču s konvertiranim kreditom, što će zajedno sa zateznim kamatama na kraju biti oko 15.000 eura obeštećenja. Lijepo je znati da prvostupanjski suci u Varaždinu ne prihvaćaju pogrešne stavove Županijskog suda u Varaždinu, nego sude po hrvatskim zakonima i po pravu EU-a te ne prihvaćaju nezakonito arbitriranje kao način suđenja.

Uglavnom, možemo biti relativno zadovoljni sudskom praksom koja se iza brda valja prije nego što Vrhovni sud RH donese svoju konačnu odluku o konvertiranim kreditima.

Nadamo se brzom formiranju proširenog vijeća, i naravno, očekujemo pozitivnu odluku!

Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email