­čö┤ PONOVO JE DOSU─ÉEN NI┼áTETAN CHF UGOVOR NA OP─ćINSKOM SUDU U ZAGREBU!

Prvostupanjskom presudom od 29. listopada 2020. Općinski sud u Zagrebu dosudio je još jedan ništetan CHF ugovor za kredit u iznosu 139.000 CHF odnosno 680.000 kuna. Radi se o kreditu koji nije konvertiran.

Tu┼żiteljicu Vanju ─ćiri─ç iz Zagreba, zastupala je dobro poznata odvjetnica Patricia ─Éuri─ç koja je najpoznatija po tome da je probila led za pravni interes u konvertiranim kreditima revizijom Rev-2868/18.

Presudu je ponovno donijela sutkinja Jesenka Juri─ç ┼áojat ─Źija je presuda za ni┼ítetnost dvaju CHF ugovora nedavno pravomo─çno potvr─Ĺena na ┼Żupanijskom sudu u Vara┼żdinu, Stalnoj slu┼żbi u Koprivnici, pa vjerujemo da ─çe i ova presuda biti iz istih razloga potvr─Ĺena pravomo─çnom.

Razlozi utvr─Ĺenja ni┼ítetnosti ugovora vrlo su sli─Źni pravomo─çnoj presudi, i oni ukratko glase:

1. Ništetan je glavni predmet ugovora, a to je valuta kredita CHF.

2. Ništetna je cijena kredita, a to je kamatna stopa koja se mijenjala samovoljnom odlukom banke.

3. Ugovor je sagledan kao cjelina te su ta dva bitna sastojka ugovora u kombinaciji sa anuitetnom otplatom kredita uzrokovala znatnu neravnote┼żu prava i obveza, sve na ┼ítetu tu┼żitelja.

Ono ┼íto je jako zna─Źajno jest to ┼íto je u ovom predmetu ponovno primijenjeno pravo Europske unije i praksa Suda EU poglavito iz predmeta C-118/17, Dunai, gdje je Sud unije izri─Źito i nedvojbeno naveo kako ugovori s ni┼ítetnom valutom kao glavnim predmetom tih ugovora po mi┼íljenju Suda EU svakako JESU ni┼ítetni i ne mogu opstati na snazi. Sud unije posebno isti─Źe interes potro┼ía─Źa te navodi kako se kod nepo┼ítenosti glavnog predmeta ugovora on mo┼że odr┼żati na snazi smo ako je potro┼ía─Źu u interesu da ugovor ne bude u cijelosti ni┼ítetan.

U hrvatskome slu─Źaju franak svim potro┼ía─Źima koji su redovno otpla─çivali kredite apsolutno odgovara utvr─Ĺenje ni┼ítetnosti kompletnih ugovora pogotovo ukoliko su im otkazani ugovori o kreditima i zbog toga im se provodi ovrha.

Konkretnom presudom nije tra┼żeno vra─çanje svega ┼íto je banka primila od tu┼żitelja, nego ─çe se to tra┼żiti novom tu┼żbom tek po pravomo─çnosti presude.

Polako i sigurno idemo prema kona─Źnom cilju, prema ni┼ítetnosti ugovora s valutnom klauzulom CHF, jer to je jedino ispravno rje┼íenje, utemeljeno na pravu, i to kako na pravu EU-a, tako i na hrvatskom pravu!

Ne zaboravimo i to, ako je ništetan CHF temeljni ugovor, ništetan je i aneks kojim je provedena konverzija CHF u EURO!