VELIKE POBJEDE UDRUGE FRANAK

–          izborena kamatna stopa 3,23% na stambene „švicarce“
–          sudski utvrđena ugovorena nepoštena kamatna stopa u 7 banaka, donesene su već i prve pravomoćne presude u privatnim procesima
–          dobivena ustavna tužba, Vrhovni sud mora ponovo odlučivati o nepoštenoj valutnoj klauzuli CHF i o nepoštenoj kamatnoj stopi za Sberbank
–          izboren zamrznuti tečaj početkom 2015.
–          veličanstveni prosvjed Udruge Franak 25. travnja 2015.
–          izborena konverzija CHF kredita
–          Ustavni sud potvrdio ustavnost konverzije
–          na temelju prijave Udruge Franak Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo guvernera Vujčića zbog sukoba interesa

Zagreb, 12. travnja 2017.
Udruga Franak ostvarila je najveću pobjedu dosad, Ustavni sud je u petak, 7. travnja 2017. proglasio konverziju CHF kredita ustavnom, odbacivši zahtjeve za ocjenu ustavnosti Zakona o konverziji, obrazloživši dapače da se radilo o nužnim mjerama za potrošače. Nakon tako velike pobjede, vrijeme je da podsjetimo na sve naše dosadašnje najveće uspjehe i pobjede.

Najprije je Udruga Franak formalno preko udruge Potrošač podigla prvu kolektivnu tužbu u RH, kojom je traženo da se valutna klauzula CHF u svim potrošačkim kreditima, kao i promjenjiva kamatna stopa koja se mijenja na neodrediv način, proglase ništetnim. Trgovački sud u Zagrebu (sudac Radovan Dobronić) prihvatio je tužbeni zahtjev Udruge Franak i na temelju te presude banke bi morale baš sve CHF kredite prikazati kao kunske kredite s početnom fiksnom kamatnom stopom.

U međuvremenu je Zakonom o potrošačkom kreditiranju na temelju uvjeta iz članka 11.a stavka 5. ograničena kamatna stopa u svim stambenim CHF kreditima na 3,23%, što je smanjilo anuitete u velikom broju takvih kredita za 15% do 20% pa čak i do 30% od 1.1.2014.

Visoki trgovački sud i Vrhovni sud RH odbacili su tužbeni zahtjev u dijelu koji se tiče valutne klauzule CHF, te potvrdili nepoštenost promjene kamatne stope za 7 banaka, dok su oslobodili Sberbank – mi tvrdimo da je takva odluka bila nezakonita i da suci nisu ulazili dovoljno u meritum ugovora. Ipak, na temelju pravomoćne presude postoje već najmanje tri pravomoćne presude za preplaćene kamate, najpoznatija je ona iz Zadra, tužitelja Šime Rušina.

Nakon revizije Vrhovnoga suda, udruga Franak podnijela je ustavnu tužbu, kojom je tražila da se poništi revizija Vrhovnoga suda u dijelu koji je štetan za potrošače te je osim toga kazneno prijavila bivšeg guvernera Rohatinskog, aktualnog guvernera Vujčića te 8 banaka zbog sumnji u određena kaznena djela. Te kaznene prijave još od polovice 2015. čekaju na procesuiranje u DORH-u.

Nakon ponovnog divljanja tečaja CHF-a, početkom 2015. Udruga Franak izborila je zamrzavanje tečaja na 6,39 kn za 1 CHF u roku od godinu dana, a u međuvremenu je bilo potrebno pronaći rješenje za CHF krizu.

Banke nisu nudile nikakva rješenja, HNB je prijetio krizom ako se pomogne potrošačima da izađu iz krize, Udruga Franak tražila je konverziju CHF kredita u kunske kredite po početnome tečaju. Da bi se pokazala snaga Udruge Franak, organiziran je i veličanstveni prosvjed 25. travnja 2015. u Zagrebu, na kojemu je negodovanje CHF krizom pokazalo cca. 20 000 prosvjednika dužnika u CHF kreditima, koji su mirno i dostojanstveno prosvjedovali od Trga Francuske Republike pa sve do HNB-a i Markova trga.

Nakon svega, nakon nemogućnosti da se s bankama postigne ikakav dogovor, tadašnji ministar Lalovac priprema izmjene i dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju i zakonom se omogućuje konverzija CHF kredita na način da se oni izjednače sa istovrsnim euro kreditima, i to za kredite koji se još uvijek otplaćuju, ali i za kredite koji su otkazani, ali još nisu otplaćeni, a konverziju moraju obaviti svi vjerovnici, bilo da se radi o banci, bilo da se radi o društvu koje je otkupilo ili vratilo banci dug na temelju otkaza kredita i osiguranja toga kredita.

Banke su podnijele zahtjeve za ocjenu ustavnosti zakona, i tražile su najprije suspenziju zakona do odluke Ustavnoga suda. Međutim, Ustavni sud najprije krajem 2015. ne prihvaća suspendirati zakone, a konačno 8. travnja 2017. donosi odluku da su zakoni ustavni i da su bili nužni za rješenje CHF krize.

Konačni rezultat CHF konverzije, prema HNB-u i ministru financija jest 6,5 milijardi kuna smanjenje dugova za 55 000 obitelji te još 1,1 milijarda preplate u odnosu na euro kredite, preplate koja se vraća smanjenjem preostalih anuiteta sve dok se preplata potpuno ne prebije s dugovima. Većina preostalih dugova smanjila se u prosjeku za 30%, a 2/3 dužnika koji su obavili konverziju dobilo je još i ovu spomenutu 1,1 milijardu kuna, kroz umanjenja budućih anuiteta.

Tko je još u Republici Hrvatskoj i kada, osim Udruge Franak, izborio da se za 55 000 obitelji dugovanja smanje za ukupno 7,5 milijardi kuna? Sami odgovorite na to pitanje.

Konačno, 11. travnja 2017. je Povjerenstvo za sukob interesa odlučilo na temelju prijave Udruge Franak da je guverner Vujčić bio u sukobu interesa kada je na račun Unicredita putovao i boravio na njihovoj konferenciji.

U međuvremenu je nekoliko članova Udruge Franak sudjelovalo na parlamentarnim izborima, i kao što svi to znamo, jedan član je izabran za zastupnika u Hrvatskome saboru, gdje u ovome trenutku pokušava argumentirano dokazati parlamentarnoj većini:
–          da se moraju regulirati neugovorene kamatne marže izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju
–          da se moraju zakonom vratiti preplaćene kamate svima koji su oštećeni nezakonitim povećanjima kamata
–          da se moraju zakonom zaštititi dužnici stranih zadruga (RBA zadruge)
–          da se prihvate prijedlozi Udruge Franak za izmjene Ovršnog zakona.

Udruga Franak sada budno prati što će se dogoditi sa sljedećima aktivnostima:
–          sa zakonskim prijedlozima zastupnika Aleksića
–          s ponovljenom revizijom Vrhovnoga suda
–          s kaznenim prijavama iz 2015.
–          s prekršajnim prijavama protiv 8 banaka, koje je DORH proslijedio u HNB
–          s prekršajnim tužbama potrošača, koje su najprije prvostupanjski glasile na kazne bankama, a nakon toga Visoki prekršajni sud odlučuje suprotno hrvatskim zakonima da banke ne moraju ugovarati s dužnicima kamatne parametre, što je strašan udarac vladavini prava
–          hoće li HNB konačno promijeniti svoju politiku zaštite bankarskih manipulacija kamatama, za koju je najodgovorniji viceguverner Bojan Fras koji svojim izjavama nemilosrdno gazi po pravu Republike Hrvatske.

Udruga Franak i dalje je aktivna, živa i puna želje za rješavanje problema dužnika.
Udruga Franak nije dovršila svoje poslove, i Udruga Franak i dalje aktivno radi na rješavanju svih preostalih problema.

Radimo na novim pobjedama!

Udruga Franak neće nestati sve dok ne nestane bezakonje koje ju je stvorilo.