Većina parlamentarnih stranaka dala pozitivne odgovore na predstavku poslanu 27.04.2017.

·         Većina parlamentarnih stranaka odgovorila pozitivno na predizborna anketna pitanja Udruge Franak
·         Protivno Ustavu RH na anketna pitanja nisu odgovorili: HDZ, SDSS, HNS, HDS i HSLS
·         U Valpovu je donesena prvostupanjska presuda protiv Splitske banke, i to u kreditu u kojem je izvršena konverzija CHF u euro, kojom se utvrđuje:
–          ništetnost valutne klauzule CHF
–          ništetnost promjene kamatne stope odlukom banke
–          ništetnost nepoznatih naknada banke prema aktima banke
–          ništetnost odredaba o prihvaćanju budućih promjena Općih uvjeta banke
·         Splitska banka mora platiti cca. 56.000,00 kn sudskih troškova

Zagreb, 17. svibnja 2017.
U srijedu, 17. svibnja 2017. Udruga Franak održala je konferenciju za novinare u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, na kojoj su govorili članovi Udruge Franak Vlado Iljkić, Jelena Benjak i Goran Aleksić gdje je javnost informirana o najnovijim aktivnostima Udruge Franak te o nedavnoj presudi na Općinskome sudu u Valpovu kojom je utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF u jednome ugovoru o kreditu, i to nakon izvršene konverzije CHF kredita.

Udruga Franak dobila je odgovore na anketna predizborna pitanja od većine parlamentarnih stranaka. Tako su MOST, SDP, HSS, Stranka rada i solidarnosti, Stranka međugeneracijske solidarnosti, Reformisti, Promijenimo Hrvatsku, Živi zid i Snaga potvrdno odgovorili na anketna pitanja, čime su jasno dali do znanja da će podržati zakonske izmjene koje se odnose na:
–          propisivanje metodologije za ugovaranje početnih fiksnih kamatnih marži u svim kreditima u kojima marže nisu ugovorene, ali i u konvertiranim CHF kreditima
–          propisivanje retroaktivnog djelovanja glave IV.b Zakona o potrošačkom kreditiranju koja se odnosi na ništetnost ugovora sa stranim zadrugama bez licenci
–          propisivanje načina vraćanja preplaćenih i pripadajućih zateznih kamata svim dužnicima na temelju kolektivne sudske presude u slučaju Franak.

Na anketu se nisu odazvali HDZ, SDSS, HNS, HDS i HSLS čime su prekršili ustavnu obvezu iz članka 46. Ustava Republike Hrvatske. Udruga Franak ne agitira da se na predstojećim izborima glasa za bilo koju od stranaka, ali svakako smatra da HDZ, SDSS, HNS, HDS i HSLS evidentno krše Ustav ne odgovarajući na predstavku na koju po članku 46. Ustava RH moraju odgovoriti.

Ipak, postoji šansa da se pokažu na djelu kada dođe vrijeme za raspravu i glasanje o konkretnim zakonskim prijedlozima. Odaziv ostalih stranaka ipak ulijeva optimizam da su zakonska rješenja moguća, možda tijesnom većinom – ali ipak većinom…

Osim toga, Udruga Franak saznaje da je u Valpovu donesena zanimljiva prvostupanjska presuda, i to nakon izvršene konverzije CHF kredita, kojom se utvrđuje:
–          ništetnost ugovorene valutne klauzule CHF
–          ništetnost ugovorene promjene kamatne stope odlukom banke
–          ništetnost ugovorenih nepoznatih naknada banke prema aktima banke
–          ništetnost ugovorenih odredaba o prihvaćanju budućih promjena Općih uvjeta banke.

Splitska banka uslijed gubitka spora morat će platiti cca. 56.000,00 kn sudskih troškova. Presudom nije utvrđeno novčano obeštećenje tužitelja, pa će se vjerojatno to obeštećenje utvrđivati po pravomoćnosti sudske presude, slično kao u poznatom slučaju Mastilović – u slučaju kada je prvi put u privatnome sudskom procesu pravomoćno presuđeno da je banka ugovorila nepošten način promjene kamatne stope, koji je stoga ništetan.

Presuda iz Valpova posebno je zanimljiva jer je donesena nakon što je tužitelj konvertirao CHF kredit, ali i po tome što se tom presudom utvrđuje ništetnost svih ugovornih odredaba koje su neodredive, a tu spadaju razne nepoznate naknade i troškovi banke te izmjene općih uvjeta banke. Ako bi ta presuda postala pravomoćnom, to bi značilo da se širom otvaraju vrata mogućnosti podizanja tužbi protiv banaka za gotovo sve dužnike, jer su banke u gotovo svim kreditima ugovarale čitav niz neodredivih ugovornih obveza, što nije dopušteno odnosno zabranjeno je na temelju odredaba članaka 269. do 272. Zakona o obveznim odnosima.

Očekujemo s nestrpljenjem prve pravomoćne presude u čitavome nizu sudskih postupaka, budući da se prvostupanjska sudska praksa već poprilično zakotrljala u smjeru vrlo povoljnih rješenja za sve dužnike koji su ugovarali promjenjive kamatne stope u kreditima bez obzira na valutnu klauzulu, ali i za dužnike koji su već otplatili ili još uvijek otplaćuju kredite s valutnom klauzulom CHF.

Udruga Franak s optimizmom ide u sljedeće razdoblje aktivističkih nastojanja da se konačno zaustavi nezakonito poslovanje banaka i da se svi oštećeni dužnici obeštete.

Velike nade polažemo u sve saborske zastupnike koji žele dobro oštećenim građanima i građankama Republike Hrvatske, i koji žele vladavinu prava umjesto vladavine bankarskoga lobija, pri čemu naglašavamo da su MOST, SDP, HSS, Stranka rada i solidarnosti, Stranka međugeneracijske solidarnosti, Reformisti, PH, Živi zid i Snaga otvoreno javno obećali da će podržati već poznata predložena zakonska rješenja Udruge Franak.

Udruga Franak i dalje javno poziva sve dužnike s promjenjivim kamatnim stopama, bez obzira na valutu kredita, da se jave Udruzi Franak radi informiranja o mogućnostima za tužbe kojima se omogućuje vraćanje preplaćenih kamata. Svi zainteresirani mogu se javiti na e-mail: pravo.udrugafranak@gmail.com

Udruga Franak neće nestati sve dok ne nestane bezakonje koje ju je stvorilo!