·         Udruga Franak uputila zahtjev Vladi RH za dostavu podataka o predarbitražnim zahtjevima banaka
·         Banke i dalje nezakonito posluju u Republici Hrvatskoj, vlast tome mora stati na kraj

Zagreb, 31. ožujka 2016.

Udruga Franak uputila je danas Vladi RH zahtjev da bez odgode obavijesti Udrugu Franak i javnost o sljedećem:
–          koje su banke uputile dopis Vladi RH u vezi s potencijalnim arbitražnim postupkom pred ICSID-ijom u Washingtonu te
–          koji su konkretni zahtjevi tih banaka poslani Vladi RH.

Obveza je Vlade RH javno objaviti koja su konkretna traženja poslovnih banaka pošto se očito radi o potraživanjima banaka prema državnom proračunu, a čije skrivanje od javnosti predstavlja kršenje prava na pristup informacijama zajamčeno Ustavom RH te izaziva nepovjerenje u rad Vlade. Udruga Franak već je dala svoje mišljenje o problemu arbitraže pa ponovno javno iznosi svoj stav da je potrebno bez odgode propisati porez na aktivu bankama, čime će se izbjeći potencijalna šteta za Republiku Hrvatsku u slučaju da se pokrene niz arbitražnih postupaka u Washingtonu. Naša država na to ima legalno pravo. Bilo kakav ustupak bankama, nakon što je već učinjen ustupak u vidu porezne olakšice na dobit u iznosu razlike CHF i EURO glavnica nakon konverzije, bio bi neutemeljeni udar na proračun Republike Hrvatske, a samim time i potencijalno kazneno djelo uslijed svjesnog oštećenja proračuna Republike Hrvatske. Vlada RH mora pokazati svoju odlučnost, ne dopustiti nikakve nove bankarske manipulacije, a Udruga Franak pozdravlja pozitivne političke naznake djelovanja u tom smjeru.

U svemu tome ponavljamo još uvijek prisutne nezakonitosti u radu banaka:
–          Banke i dalje primjenjuju nezakonito povećane kamate u svim kreditima.
–          Banke su nezakonito odredile fiksne dijelove kamata početkom 2014. u kreditima u kojima to nije bilo ugovoreno.
–          Banke su tijekom konverzije CHF kredita kroz anekse ugovora na neki način prisilile CHF dužnike da potpišu nezakonita povećanja kamata u euro kreditima te nezakonito određene fiksne dijelove kamata u euro kreditima.

Krajnje je vrijeme da se konačno stane na kraj svim bankarskim nezakonitostima, svijest o tome je javna i vlast na sve to ne smije više gledati kroz prste. Nužno je hitno propisati metodologiju za određivanje fiksnih dijelova kamatnih stopa te metodologiju za vansudsko vraćanje preplaćenih kamata na temelju pravomoćne kolektivne sudske presude.

Udruga Franak neće nestati sve dok ne nestane bezakonje koje ju je stvorilo.