Udruga Franak prijavila banke zbog kartelskog udruženja

Udruga Franak danas je podnijela prijavu Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i Općoj upravi za tržišno natjecanje pri Europskoj komisiji zbog sumnje o usklađenom djelovanju sedam banaka koje su pravomoćno osuđene u kolektivnom sporu.  „Podigli smo prijavu jer banke cijelo vrijeme udruženo i usklađeno djeluju što je najviše bilo izraženo tijekom pregovora u Ministarstvu financija, ali i istupima Hrvatske udruge banaka koja  uvijek izražava opći stav svih sedam banaka iz čega je vidljivo da je njihovo poslovanje, u najmanju ruku, dogovoreno“, smatraju iz Udruge Franak.

Nakon stupanja u punopravno članstvo Europske unije 1. srpnja 2013. godine, osim Hrvatske narodne banke kao dotad isključivog regulatora tržišnog natjecanja, pojavili su se Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Europska komisija putem svoje Opće uprave za tržišno natjecanje kao regulatori.

Prema Ugovoru o funkcioniranju Europske unije i Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, zabranjeni su sporazumi i usklađeno djelovanje između poduzetnika te odluke udruženja poduzetnika kojima se izravno ili neizravno utvrđuju kupovne ili prodajne cijene ili drugi trgovački uvjeti. Oblik ili naziv nije bitan da bi se dogovor između poduzetnika smatrao sporazumom. „Prvi i zasad jedini u povijesti hrvatskog pravosuđa kolektivni spor za zaštitu potrošača je pokrenut protiv osam poslovnih banaka zbog povrede kolektivnih interesa i prava potrošača prilikom sklapanja ugovora o kreditu sa valutnom klauzulom u švicarskim francima“, ističe Dominik Vuletić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu čija je analiza o usklađenom djelovanju banaka priložena uz prijavu.

Udruga Franak navodi da su predstavnici nekoliko najvećih banaka u Hrvatskoj, koje zauzimaju najveći dio bankarskog tržišta u državi, pregovarali s Udrugom Franak na način kao da iznose stajalište za sve banke u pregovorima.  „Kako je moguće da sedam najvećih banaka koje posluju u Hrvatskoj nastupaju kao jedan entitet?“, pitaju se iz Udruge Franak. Dodaju i kako Hrvatska udruga banaka često u svojim medijskim istupanjima ugrožava pravnu sigurnost govoreći da nema preplaćenih iznosa temeljem kamata koje su višekratno uvećane jednostranom odlukom banaka.

„Od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Opće uprave za tržišno natjecanje pri Europskoj komisiji očekujemo sankcije za banke koje ovakvim ponašanjem ignoriraju i ne poštuju zakone Republike Hrvatske i Europske unije“, zaključuju iz Udruge Franak.

Tržišno_natjecanje_HUB