UDRUGA FRANAK POZVALA VRHOVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE, ISTOVREMENO IZ ZAGREBA, RIJEKE I SPLITA DA POŽURI S ODLUKOM KOJU ČEKA 55.000 OBITELJI

Zagreb, Rijeka, Split, 16. veljače 2019. Udruga Franak je 16. veljače 2019. u Zagrebu, Rijeci i Splitu održala konferencije za novinare s kojih je istovremeno, točno u podne, iz ta tri grada odaslala poruku Vrhovnome sudu Republike Hrvatske da hitno donese pozitivnu odluku vezanu za konvertirane CHF kredite kojom će 55.000 hrvatskih obitelji napokon dobiti pravnu sigurnost da od banaka traže i dobiju svoj oteti novac.

Već osam godina traje kolektivna sudska bitka, a Udruga Franak od početka ove godine provodi intenzivne aktivnosti usmjerene na Vrhovni sud kojima podsjeća da je, zbog zastare koja za preplaćene kamate nastupa 14. lipnja ove godine, vremena za odluku i podizanje privatnih tužbi sve manje. Pravo Europske unije jasno govori da banke osuđene za nepošteno ugovaranje moraju vratiti sve što su nepošteno stekle, a konverzijom CHF kredita hrvatskim građanima to nije učinjeno odnosno nije izvršena restitucija u skladu s pravom EU-a. Nakon što smo Vrhovni sud podsjetili iz Hrvatskog sabora već dvaput na vrijeme koje istječe, nakon što su članovi Udruge Franak iz svih krajeva Hrvatske na našu inicijativu na adresu Vrhovnoga suda poslali požurnice, isto smo dostojanstveno učinili i na današnjim konferencijama sa zagrebačkog parka Zrinjevac preko puta same zgrade Vrhovnoga suda u Zagrebu te ispred županijskih sudova u Rijeci i Splitu.

Okupljeni aktivisti i članovi Udruge Franak još jednom su uputili apel i požurnicu za toliko očekivanu i potrebnu odluku. U ime Udruge i 55.000 od banaka oštećenih obitelji u Zagrebu su govorili Elvis Sudar, predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak te aktivisti Vlado Iljkić, Iva Tadić, Biserka Vinceković i Maja Gavran. Iz Rijeke su apel i požurnicu odaslali aktivisti Jasna Čekada i Branko Kovačević, a o svojem slučaju franak govorio je Žarko Čebuhar, dok su iz Splita poruku poslali Anita Aužina Jakus, Ivan Maras, Anita Perkov Kalebota i Boris Stipanović.

Uz jasnu poruku Sudu, naši aktivisti su podsjetili i na svoje životne priče vezane za švicarski franak u kojima se mnogi dužnici mogu prepoznati, a javnost je upoznata i s rezultatima ankete koju je Udruga Franak provela među članstvom i koja je pokazala da je većina ispitanika spremna tužiti banku.

Udruga Franak vjeruje u pravo i pravdu, i sigurni smo da konverzija CHF kredita nije prepreka obeštećenju. Udruga Franak ima sve potrebne resurse, znanja i mogućnosti da u dogovoru sa svojim članstvom čije interese štiti, provede sve legalne aktivnosti, pa tako i organizaciju prosvjeda. Iskreno se nadamo kako će naši apeli usmjereni na Vrhovni sud da donese pozitivnu odluku po pitanju konvertiranih kredita i akcija Požurnica, koja će dobiti svoj nastavak kada na naš poziv naši članovi požurnice ponovno upute Vrhovnom sudu i to u puno većem broju, doprijeti do Vrhovnog suda te će on u narednim danima donijeti pozitivne odluke kako bi 55.000 obitelji napokon izašlo iz agonije pravne nesigurnosti.

U nastavku prenosimo naš apel prema Vrhovnome sudu u cijelosti:

„Vrhovni sude!

Pripadam jednoj od 55.000 hrvatskih obitelji koje čekaju Tvoju odluku za pravnu sigurnost u pokretanju tužbi za obeštećenje.

Vrhovni sude, banke su nas izigrale i prevarile, i Ti to znaš! Znaš da su kamata i valuta nezakonite, i da konverzija nije prepreka našem traženju pravde!

Više od 10 godina zabrinuti smo za svoju, i za budućnost svoje djece. Najbolje godine života prošle su nam u odricanjima.

Želimo pravdu i sigurnost koje kao građani Republike Hrvatske zaslužujemo. Želimo pravdu jer su nas banke lihvarile i na nezakonit način se bogatile preko naših muka i neprospavanih noći.

Želimo da o našoj sudbini odluče suci Vrhovnoga suda, a ne bankarski lobisti! Donesite toliko očekivanu pozitivnu presudu i omogućite nam da vratimo nezakonito naplaćene novce, jer to je zaslužilo 55.000 hrvatskih obitelji!

Sve što želimo od Vrhovnoga suda jest brza presuda utemeljena na pravu Europske unije, presuda koja će potvrditi da konverzijom kredita u švicarskim francima nismo obeštećeni, i da imamo pravo na kompletnu restituciju nepošteno naplaćenih anuiteta u našim kreditima.“