Upravo ovih dana banke će klijente početi pozivati nudeći im varijantu takozvanih “balon-kredita”, kao rješenje problema kreditnog zaduženja u švicarskim francima. Takvo “rješenje” bi se, onima koji ga iz puke egzistencijalne nužde prihvate danas, sutra moglo obiti o glavu kao još gori problem. Nikakve garancije da će do pada švicarskoga franka doći nema, a s obzirom na stanje u svjetskom gospodarstvu, vjerojatnije je da franak u dogledno vrijeme neće znatnije padati. Upravo ovih dana je, unatoč nastojanjima Švicarske narodne banke, franak ponovo počeo rasti u odnosu na euro. Može se lako dogoditi da će nakon tri godine građane dočekati napuhani balon. Taj bi balon u sebi bi sadržavao dio već postojećeg kredita (dakle, uključivao glavnicu i kamate) na koji bi se zaračunavala dodatna kamata. To je s pravnog stanovišta upitno, budući je obračunavanje kamata na kamatu nezakonito. Ekonomski gledano, balon bi se mogao napuhati do granice izdržljivosti i eksplodirati građanima i gospodarstvu u lice.

Kratkoročna i kratkovidna rješenja korisnicima kredita ne trebaju. Ono što je potrebno građanima Hrvatske, i na individualnoj razini, ali i na ukupnoj društvenoj razini, su dugoročna rješenja. Potrebno je zakonskim i drugim propisima ograničiti sadašnju samovolju banaka u postavljanju uvjeta klijentima. Stanje u kojemu su način formiranja kamatnih stopa i izvori financiranja banaka netransparentni, štetno je za sve klijente banaka, neovisno o tomu jesu li zaduženi u švicarskim francima ili eurima. Štetno je za sve, jer se odnosi i na prezadužene građane, ali i na prezadužene privatne i javne tvrtke također.

Budući da su se banke u pregovorima s vladom jasno pokazale kao jača strana, ne pristavši ni na kakve kompromise, Udruga Franak je uputila poziv na pregovore izravno na adrese Hrvatske udruge banaka te svih većih poslovnih banka. Ovim putem i javno pozivamo uprave banaka da shvate da Udrugu Franak čine mladi, radno aktivni, visokoškolovani i informirani ljudi, koji ne pristaju na potpuno uništavanje svojeg životnog standarda u ime bankarskih ekstraprofita. Ukoliko se HUB i banke pozivu na pregovore ne odazovu, pokrenut ćemo niz tužbi i sudskim putem se izboriti za vlastita prava, koliko god taj put bio dug i mukotrpan.

Osim na adrese banaka, Udruga Franak poslala je predstavku predsjedniku države Ivi Josipoviću apelirajući da, u skladu sa svojim ovlastima, poduzme korake i pridonese stvaranju pravednog sustava, u kojemu bi bilo neprihvatljivo da se u ime bankarskih profita ruši građansko i ljudsko dostojanstvo građana Republike Hrvatske.

Nestrpljivo očekujući odgovore, šaljemo pozdrave svim članovima i podržavateljima!

 

Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email