PREUZMITE ! Obrasci za sporne odredbe o porezima i za osiguranje od rizika

Dragi članovi,

posljednjom anketom Udruge Franak oko 90% ispitanika je prihvatilo konverziju, a oko 30% ispitanika je refinanciralo svoje kredite. Svjedoci smo kako su banke u izračunima konverzije imale brojne nezakonitosti (nepriznavanje statusa klijenta, visoke kamatne stope…i slično). Udruga Franak je tada napravila obrasce prigovora koje ste mogli slati na banku, Ministarstvo financija i HNB.

S obzirom da je 30% ispitanika napravilo refinanciranje, neke banke u nove ugovore stavljaju nezakonite ugovorne odredbe. Prema poznatim informacijama, radi se o Zagrebačkoj banci, Privrednoj banci Zagreb i o Splitskoj banci, koje u nove ugovore o kreditu unose odredbu koja ima sljedeće značenje:
“Korisnik kredita će platiti porez koji bude eventualno propisan kreditoru u budućnosti”.

Udruga Franak javno i otvoreno upozorava sve potrošače da ne podižu kredite kod Zagrebačke banke d.d., Privredne banke Zagreb d.d. i Splitske banke d.d., sve dok sporne odredbe o naplati nepoznatih budućih poreza te banke ne izbace iz ugovora, pošto se time potrošači izlažu opasnoj i nedefiniranoj obvezi u budućnosti.

Isto tako, za sve one koji nisu još refinancirali svoj kredit, a u traženju su ponuda, skrećemo vam pozornost na sve eventualne rizike (kamatni i valutni rizik) te da obratite pozornost na sve troškove.

Udruga Franak je napravila dva obrasca.
Prvi obrazac je za sve one koji su već potpisali ugovore u kojoj se nalazi sporna odredba.
Drugi obrazac je za sve one koji se unaprijed žele osigurati od kamatnog i valutnog rizika, a u kojem tražimo mišljenje guverenera HNB-a da se izjasni o pojedinom riziku.
Obrasce pošaljite na Ministarstvo financija, HNB i banke!

Preuzmite obrasce
Obrazac za sporne odredbe o porezima BANKA (1)
Obrazac za rizike HNB

Obrasce možete poslati na slijedeće adrese:
kabinet@mfin.hr 
zastita.potrosaca@hnb.hr

Sve potrebne informacije možete pronaći na:
Udruga Franak
– službenim facebook stranicama UDRUGA FRANAK i UDRUGA FRANAK KONVERZIJA
LinkedIn Udruga Franak
– Forum Udruge Franak

Udruga Franak neće nestati sve dok ne nestane bezakonje koje ju je stvorilo.

Vaša Udruga Franak

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email