Presuda Prekršajnog suda u Zagrebu, banka i odgovorna osoba kažnjene s 80.000 i 10.000 kn!

Zagreb, 17. travnja 2015. godine

Prekršajni sud u Zagrebu donio je presudu kojom je novčano kažnjena prvookrivljena Hypo Alpe Adria banka s 80.000,00 kn te drugookrivljena Tea Martinčić s 10.000,00 kn, članica uprave banke kao odgovorna osoba.

U presudi su banka i odgovorna osoba proglašeni krivima što nisu do dana 1. siječnja 2014. godine s korisnikom kredita ugovorili aneks ugovora o kreditu, a kojim je trebalo, u skladu s odredbama Zakona o potrošačkom kreditiranju, ugovoriti parametar i fiksni dio marže te razdoblja promjene kamatnih stopa. Time su počinili djelo prekršaja po članku 26. Zakona o potrošačkom kreditiranju te im se na temelju istog članka izrekla novčana kazna koju su dužni platiti u korist državnog proračuna.

Ova presuda još je jedan očiti dokaz kako posluju 8 tuženih banaka i kako se odnose prema svojim klijentima, kršeći pri tome više zakona te svoje kodekse poslovanja.

Ovih dana svjedoci smo afere „Euribor“ koja je isplivala na površinu, gdje se pokazalo da su i dužnici u eurima ugrožena skupina. Banke, HNB i izvršna vlast su direktni krivci jer su građane u svim kreditima izložili visokom riziku rasta euribora i libora, a najviše zato jer je bankama dopušteno da samostalno određuju fiksnu maržu u već postojećim kreditima. Na taj način banke su zaračunale visoke fiksne marže te dovele sve dužnike u nepovoljan položaj obračunavajući veće kamatne stope. Takva zarada predstavlja ekstra profit banaka uz istodobno osiromašivanje hrvatskih građana.

Udruga Franak još jednom poziva SVE DUŽNIKE u SVIM postojećim kreditima gdje banke nisu do 1. siječnja 2014. ugovorile s dužnicima fiksnu maržu i parametar da PODNESU optužne prijedloge protiv banaka.

Udruga Franak

>> U prilogu presuda Prekršajnog suda u Zagrebu

Presuda Prekršajnog suda u Zagrebu
Naslov: Presuda Prekršajnog suda u Zagrebu (450 clicks)
Naziv datoteke: presuda-prekrsajnog-suda-u-zagrebu.pdf
Size: 2 MB

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email