POZIVAMO POTROŠAČE KOJI SU KONVERTIRALI KREDITE I TUŽILI BANKE DA PODIGNU USTAVNU TUŽBU NAJKASNIJE DO 9. TRAVNJA U 24.00 SATA!

OVAJ TEKST NAMIJENJEN JE SVIMA ONIMA KOJI SU NA TEMELJU ZAKONA KONVERTIRALI KREDITE, I TUŽILI SU BANKE, OSIM ONIH TUŽITELJA KOJI SU TRAŽILI UTVRĐENJE NIŠTETNOSTI TEMELJNIH UGOVORA!
AKO STE TUŽILI ZA NIŠTETNOST TEMELJNOG UGOVORA, AKO NISTE UOPĆE TUŽILI BANKU, I NISTE KONVERTIRALI CHF NA TEMELJU ZAKONA, U TOME SLUČAJU VI NEMATE RAZLOGA ZA PODIZANJE USTAVNE TUŽBE!

Drage članice i članovi Udruge Franak,

ali i svi ostali potrošači koji ste tužili banku zbog CHF kredita, a krajem 2015. ili tijekom 2016. ste konvertirali svoje kredite u euro, obavještavamo vas o mogućnosti da podignete ustavnu tužbu.

Ako ste tužili za ništetnost temeljnog CHF ugovora, onda nemojte podnositi ustavnu tužbu, jer se onda na vas predložak ne odnosi.

Ustavnu tužbu je potrebno poslati na Ustavni sud zbog sljedećih razloga:

1. Ogledni postupak koji je proveden nije u skladu s Ustavom RH.
  2. Ogledni postupak proveden je na temelju nebitnoga pravnog pitanja, kojega nema u vašim tužbama.
  3. Vrhovni sud RH prije odgovora na pitanje iz oglednog postupka, bio je obvezan postaviti prethodno pitanje Sudu EU, a nije to učinio.

Sve su to razlozi za ukidanje odluke i ponavljanje oglednog postupka na Vrhovnome sudu RH.

Ako odlučite podići ustavnu tužbu, svakako obavezno prethodno o tome informirajte i svoje odvjetnike.

U prilogu je predložak u kojemu trebate dopuniti na crtama sve ono što se tiče vaših osobnih podataka i vašega kredita te ispunjeni predložak poslati Ustavnome sudu RH najkasnije do 9. travnja 2020. u 24.00 sati na mail adresu:

ustavni_sud@usud.hr

U poruci napišite:

„Poštovani,

u skladu s odlukom Ustavnoga suda SuT-A-3/2020 sa sjednice održane 24. ožujka 2020. dostavljam ustavnu tužbu zbog neustavne odluke i neustavno provedenog oglednog postupka u kojemu sam jedan od 18.000 umješača koji su konvertirali CHF kredite na temelju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju (NN 102/15).

Naknadno, u skladu s vašim zahtjevom, dostavit ću sve što je potrebno za odlučivanje po odnosnome predmetu koji dostavljam u prilogu.

Srdačan pozdrav!

Ime i prezime“

Predložak za ispunjavanje možete preuzeti ovdje (predložak ustavne tužbe – PDF)