Povijesni uspjeh Udruge Franak!

U Udruzi Franak smo jako zadovoljni što smo uspjeli doći do traženih podataka, ovo je povijesni događaj za nas!
Upravo kako je i udruga u javnosti naznačila, pokazalo se u odgovoru HNB-a da tri banke prednjače u nezakonitostima oko konverzije CHF kredita.
Sad ih napokon možemo i imenovati: Addikko banka (bivša Hypo Alpe Adria banka), Raiffeisen i Sberbank.
Upravo transparentan rad HNB-a i objava ovih informacija su jako važni za zaštitu budućih korisnika kredita. Upravo objavom konkretnih imena banaka koje si dozvoljavaju nezakonito poslovanje, u budućnosti će odvratiti banke od takvog ponašanja i u konačnici će se unaprijediti kvaliteta bankarskog tržišta te povećati zaštita potrošača. Na kraju će se i povećati povjerenje građana u rad banaka.

Jako je žalosno da smo morali proći instancu Povjerenice za informiranje i Visokog upravnog suda te da smo morali čekati devet mjeseci kako bi došli do informacija koje je HNB zapravo sam trebao objaviti u interesu javnosti. Suprotno tome, HNB je do sada odlučio tajiti podatke, što kao posljedicu baca sumnju na rad HNB-a te izaziva nepovjerenje građana u rad središnje banke i cijelog bankarskog sektora. Takvo ponašanje je kočnica za rast potrošnje i gospodarstva. Upravo zato se Udruga Franak bori za transparentan rad HNB-a, jer je to u interesu svih građana RH.

Ovdje možete preuzeti odgovor HNB-a od 26.10.2016.

Kao podsjetnik na raniji odgovor, poslužite se ovim linkom.

Udruga Franak neće nestati sve dok ne nestane bezakonje koje ju je stvorilo!