Podignuta PRVA suparničarska tužba radi preplaćenih kamata u EURO kreditima

·         Podignuta je prva suparničarska tužba radi isplate preplaćenih kamata u dvama euro kreditima
·         Na sastanku s MOST-om Udruga Franak dobila načelnu podršku za prijedloge u vezi s Ovršnim zakonom i izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju
·         U Republici Srbiji Javno tužilaštvo umiješalo se u privatne postupke protiv banaka radi ništetnosti ugovora o CHF kreditima na strani dužnika tužitelja

Zagreb, 30. studenoga 2016.  Na konferenciji za novinare održanoj u Hrvatskome saboru, zastupnik Goran Aleksić i koordinator Udruge Franak Denis Smajo izvijestili su medije o najnovijim događanjima vezanim za aktivnosti oko suparničarske tužbe, razgovorima s MOST-om o izmjenama Ovršnoga zakona Zakona o potrošačkom kreditiranju te o najnovijim događanjima u Srbiji vezanim za tamošnju dužničku krizu u vezi sa CHF kreditima.

Na Općinski sud u Zagrebu predana je 30. studenoga 2016. suparničarska tužba pod pokroviteljstvom Udruge Franak koja će plaćati sve sudske troškove te tužbe. Tužitelji protiv Zagrebačke banke d.d. su Miroslav Poje i Ivan Matas, a njihova zastupnica je odvjetnica Nicole Kwiatkowski. Tužba je podignuta zbog zahtjeva da se vrate preplaćeni iznosi kamate u dvama kreditima s valutnom klauzulom EURO. O konkretnim detaljima govorit će se više uskoro, kada Udruga Franak dobije kopiju predane tužbe.

Od 10.00 do 12.00 sati bio je održan sastanak u Klubu MOST-a na kojem su razmatrani prijedlozi Udruge Franak za izmjene Ovršnoga zakona. Podsjećamo da je glavni prijedlog taj da se zabrani ovrha svake nekretnine koja je opterećena hipotekom koja je ugovorena u kreditu s nezakonito ugovorenim odredbama o promjenjivim kamatnim stopama. Razgovaralo se i o potrebnim izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju vezano za propisivanje metodologije za određivanje fiksnih kamatnih marži te vezano za rješavanje problema kredita ugovorenih s RBA zadrugama. Dogovoreno je da će se pokušati pronaći kompromisno rješenje vezano za otežavanje ovrhe nekretnina iz nezakonitih ugovora o kreditu te je načelno podržan i prijedlog za rješenje problema sa fiksnim kamatnim maržama i RBA zadrugama, što je u nadležnosti ministra financija s kojim će se obaviti dodatne konzultacije.

Javnost je obaviještena i o najnovijim događanjima u Republici Srbiji vezano za CHF kredite. Tamo je njihovo Državno tužilaštvo (kod nas – DORH) odlučilo da će sudjelovati u privatnim sudskim procesima protiv banaka na strani potrošača tužitelja radi dokazivanja da se radi o ništetnim ugovorima o kreditu. To je uistinu velik pomak prema konačnom proglašavanju CHF kredita nezakonitim odnosno ništetnim u Srbiji.

Mora se napomenuti da Udruga Franak još uvijek čeka postupanje DORH-a po kaznenim prijavama iz prošle godine te po prekršajnim prijavama iz ove godine protiv 8 banaka radi manipulacija parametrima za promjenu kamatnih stopa.
Hoće li prekršajni postupci ući u zastaru ili će DORH konačno pokrenuti te postupke na temelju kojih se može naplatiti od 9 do 25 milijardi kuna prekršajnih kazni bankama radi toga što nisu s dužnicima ugovorile parametre za promjenu kamatne stope, nego su ih banke jednostrano, vanugovorno i time apsolutno nezakonito odredile?

Udruga Franak neće nestati sve dok ne nestane bezakonje koje ju je stvorilo!