PET POZITIVNIH PRESUDA ZA KONVERTIRANE KREDITE U PREDBOŽIĆNIM DANIMA!

UKUPNO 500.000 KUNA PREPLAĆENIH ANUITETA I ZATEZNIH KAMATA MORAJU PLATITI PBZ, OTP I ZABA NA TEMELJU TRI PRESUDE IZ KUTINE, JEDNE IZ SPLITA I JEDNE IZ SISKA!
BANKE MORAJU PLATITI JOŠ I UKUPNO 43.000 KUNA SUDSKIH TROŠKOVA
Zagreb, 30. prosinca 2019.
Unatoč pokrenutom oglednom postupku, i unatoč predblagdanskom raspoloženju, općinski sudovi ne spavaju. U razdoblju 17. do 20. prosinca doneseno je ukupno 5 novih presuda za konvertirane kredite, od toga tri u Kutini, a sve tri donijela je sutkinja Jasmina Pintarić, te po jedna u Splitu i Sisku, sutkinje Miljana Srhoj Buratović i Andrea Vasiljević.
Na temelju tih presuda banke su dužne platiti oštećenim potrošačima ukupno 340.000 kuna preplaćenih anuiteta, što je sa zateznim kamatama ukupno oko 500.000 kuna te su dužne platiti još i 43.000 kuna sudskih troškova. Tri kutinske presude odnose se na Privrednu banku Zagreb, splitska se odnosi na OTP banku te sisačka na Zagrebačku banku.
Utemeljenje svih pet presuda možemo sažeti ovako:
1. Sve presude temelje se na kolektivnoj presudi u slučaju franak, koja je obvezujuća za sve sudove.
2. Konverzijom CHF u euro potrošači nisu obeštećeni te nije riješeno pitanje preplaćenih anuiteta do dana konverzije, nego je konverzijom riješeno samo pitanje nastavka otplate anuiteta uz primjenu nove glavnice i nove kamatne stope od dana konverzije.
Očigledno je da se svih pet presuda temelji na presudi Suda EU C-118/17 kojom je upravo utvrđeno da su nacionalni sudovi dužni vještačenjem utvrditi je li zakonskom intervencijom potrošač u potpunosti obeštećen, i na našu radost većina hrvatskih sudaca to jako dobro razumije i shvaća.
Svim tim presudama potvrđeno je sve ono što tvrdimo:
– Konverzije nisu retroaktivne
– Konverzije se primjenjuju od dana potpisa aneksa temeljnog CHF ugovora o kreditu
– Konverzijom potrošači nisu obeštećeni, jer im banke i dalje duguju sve preplaćene anuitete, sve pripadajuće zatezne kamate i konačno duguju im razliku konvertirane i stvarne glavnice po početnom otplatnom planu.
Niti u jednoj od presuda nije se uopće utvrđivala ništetnost aneksa ugovora o kreditu te Udruga Franak poziva Vrhovni sud RH da kod odlučivanja u oglednom postupku uzme u obzir sve činjenice i da, čak i u slučaju odluke da je aneks valjan svakako obrazloži kako time potrošači nisu izgubili pravo na sudsko utvrđivanje iznosa za obeštećenje obračunato do dana konverzije.
Pozivamo sve potrošače koji žele informacije i savjet vezano za preplaćene kamate bez obzira na valutu i vrstu kredita, da se jave Udruzi Franak na mail adresu:
pravo.udrugafranak@gmail.com

SVIM HRVATSKIM GRAĐANKAMA I GRAĐANIMA ŽELIMO SRETNU I USPJEŠNU 2020. GODINU!
UDRUGA FRANAK