Vukovar, 15.12.2012. – Udruga Franak ojačala je svoje snage te se proširila i na istok Hrvatske gdje je u Vukovaru službeno osnovana podružnica Udruge koja je okupila brojne građane i žitelje ove županije u zajedničkoj borbi protiv podivljalih kredita i nepoštenog bankarskog poslovanja u Republici Hrvatskoj.

Na osnivanju podružnice, Udruzi Franak uručene su pismene moralne potpore čak osamnaest stradalničkih i braniteljskih udruga iz Vukovara u njenim naporima za zaštitu korisnika financijskih usluga.

Vlado Iljkić, povjerenik Udruge Franak za Vukovar, tom je prigodom istaknuo: „Potaknuti gotovo potpunom odsutnošću društveno odgovornog ponašanja banaka, HNB-a, pa i dijela Vlade RH, odlučili smo se na prikupljanje potpore Udruzi Franak. Što se banaka i „osobnih bankara“ tiče moramo istaknuti da se dobro sjećamo kako su oni rado isticali da riječ credo ne znači Novac ni njegovu Pozajmicu, već znači Vjerovati, imati Povjerenja, Osloniti se. I iz toga je proizašlo da su građani pa i gospodarstvenici vjerovali bankama smatrajući ih „svojima“ a sebe „njihovim“ klijentima, koje će banke svojim iskustvom i znanjima na financijskim tržištima, čak i zaštititi od pogrešaka.“

Na osnivanju podružnice posebnu je pozornost izazvalo izlaganje sudskog vještaka za ekonomiju, financije i računovodstvo Tomislava Borkovića, također člana ekonomskog tima Udruge Franak, koji je istakao: „Procjena je Udruge da u Hrvatskoj preko 120.000 građana ima zaduženje u valutnoj klauzuli švicarski franak. Svim zaduženim građanima značajno su povećane rate nakon promjene tečaja švicarskog franka i povećanja kamatnih stopa. Rate kredita u prosjeku su uvećane i do 1500 kuna. Banke svakog mjeseca od tih zaduženih građana ostvaruju oko 180 milijuna kuna,odnosno 2,16 milijarde kuna godišnje što je po nama ekstra profit banaka. To je strašan udar na hrvatsko gospodarstvo, jer bi taj novac građana završio u potrošnji tj oko 540 milijuna kuna više u državnom proračunu, računajući na neostvareni PDV. Tu možemo tražiti uzroke recesije u RH. Primjenom valutne klauzule počinjena je šteta jednoj od ugovornih strana, jer je nepravedna,nepoštena i nemoralna.

Time su narušene odredbe i temeljna načela Zakona o obveznim odnosima, a nadamo se da ćemo kroz pojedinačne tužbe građana to i dokazati. Jednostranom promjenom kamatnih stopa na kredite u „švicarcima“ banke su suprotno načelu savjesnosti i poštenja narušile ravnotežu u pravima i obvezama dviju strana u ugovorima o kreditu. Zbog navedenoga i sam se odlučujem pokrenuti spor protiv banke kod koje sam realizirao kredit.“

http://www.vecernji.hr/vijesti/tuzio-banku-jer-zbog-valutne-klauzule-vraca-40-posto-vise-novca-clanak-488945

Vlado Iljkić dodao je kako su posebno u ovoj regiji Hrvatske ljudi senzibilizirani na veliki broj vrlo mučnih deložacija gdje sve veći broj obitelji, ne isključivo svojom krivnjom, moraju napuštati domove samo s najlon vrećicom u rukama. „Pozivamo sve u društvu, pa i bankare, da preuzmu svoj dio odgovornosti koja je neupitna, te smatramo da primjećujući ovakve pojave u društvu i reagirajući na njih dajemo i svoj doprinos razvoju civilnog društva“, rekao je Vlado te je zaključio da je ova zajednička snaga sunce koje grije i ponovo izlazi tu na istoku, u Vukovaru.

PODIJELI: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email