OSJEČKI ŽUPANIJSKI SUD UKINUO JOŠ JEDNU NEGATIVNU PRESUDU NAKON KONVERZIJE CHF KREDITA

OPĆINSKI SUD U ZAGREBU MORA PONOVITI POSTUPAK I VJEŠTAČENJEM UTVRDITI IZNOS PREPLAĆENIH KAMATA UNATOČ KONVERZIJI CHF KREDITA

Zagreb, 24. prosinca 2018. Udruga Franak došla je u posjed izvrsnog rješenja Županijskoga suda u Osijeku, kojim je ukinuta negativna presuda za preplaćene kamate u jednome konvertiranom kreditu. Rješenje je doneseno 9. studenoga 2018., i sutkinja ŽS Osijek Jadranka Toša Berečić utvrdila je sljedeće:
1. Uvažena je žalba tužitelja, i ukinuta je u cijelosti presuda Općinskoga građanskog suda u Zagrebu kojom je prethodno odbijen tužbeni zahtjev za isplatu preplaćenih kamata s pripadajućim zateznim kamatama.
2. Općinski sud u Zagrebu nije utvrdio nikakve činjenice na temelju kojih tužitelj ne bi imao pravo na preplaćene kamate iz CHF kredita.
3. Aneksom ugovora kojim se provodi konverzija CHF kredita nije riješeno pitanje preplaćenih kamata do konverzije CHF kredita, koje su preplaćene zbog primjene nepoštenih ugovornih odredaba o kamatnoj stopi.
4. Općinski sud nije izveo vještačenje kojim bi se utvrdila visina tužbenog zahtjeva.
5. U skladu s utvrđenim nedostacima, Općinski sud u Zagrebu dužan je provesti vještačenje i ostale dokazne postupke za utvrđenje utemeljenosti tužbenog zahtjeva tužitelja.

Možemo biti relativno zadovoljni razvojem situacije za dužnike koji su konvertirali kredite te nisu povukli svoje tužbe unatoč konverziji, kao što su to mnogi tužitelji učinili prije nego je donesena pravomoćna presuda u slučaju franak u lipnju ove godine. Naime, postoji već čitav niz pozitivnih presuda na temelju kojih su već isplaćene preplaćene kamate unatoč konverziji, a postoji i čitav niz rješenja kojima su županijski sudovi u Zadru, Rijeci, Zagrebu i Osijeku ukinuli negativne presude prvostupanjskih sudova te ih vratili na ponovni postupak, koje su na prvome stupnju obrazložene gubitkom pravnoga interesa uslijed konverzije CHF kredita.

Nadali smo se da će Vrhovni sud RH prije Nove godine odlučiti konačno o tim pitanjima i utvrditi sudsku praksu za konvertirane kredite, no to se ipak još nije dogodilo. Ovim putem apeliramo na Vrhovni sud RH da što prije početkom 2019. godine donese odluku po pitanju revizija vezanih za prava dužnika na obeštećenje nakon izvršene konverzije CHF kredita, i time osigura pravnu sigurnost za sve tužitelje oštećene nepoštenim poslovanjem hrvatskih banaka u stranome vlasništvu.

Mi smo već iznijeli i pravne, i matematičke dokaze da konverzija ne smije biti prepreka za obeštećenje, pa se nadamo da će rješenje Vrhovnoga suda RH biti pozitivno odnosno u korist oštećenih dužnika.