Forinta (Christian Cable/flickr)U ponedjeljak, 19.9.2011. godine, mađarski parlament odobrio je plan kojim će domaćinstvima omogućiti otplatu kredita u stranoj valuti s velikim popustom u odnosu na tržišni tečaj valute. Analitičari kažu da će taj plan oslabiti bankarski sustav i usporiti već tromi ekonomski rast.

Zastupnici su s velikom većinom glasali za zakon vladajuće stranke Fidesz s ciljem da dužnici svoje skupe kredite otplate po tečaju od 180 forinti za švicarski franak i 250 forinti za euro. To je znatno ispod tržišne vrijednosti tih valuta i moglo bi bankama izazvati stotine milijardi forinti gubitaka.

Prema službenim web stranicama parlamenta, zakon je prošao s 277 glasova za, 9 protiv i 30 suzdržanih.

Mađari su se prije globalne krize 2008. godine duboko zadužili i stvorili dug u iznosu od 18% BDP-a. To je otežalo potrošnju i usporilo gospodarstvo.

Dužnici se do kraja godine mogu uključiti u ovu ponudu, što isključuje ugovore utvrđene po tečaju iznad fiksirane razine. Nakon ispunjavanja prijavnice, banke imaju 60 dana za pripremu zatvaranja duga. Premijer je rekao da vlada očekuje da će se 300,000 dužnika uključiti u program, ali da bi broj mogao biti i veći.

Plan je izazvao gnjevnu reakciju austrije, čije banke UniCredit Bank Austria, Erste grupa i Raiffeisen drže oko 6 milijardi eura kredita u Mađarskoj.

Cijeli članak: Reuters