Hrvatska dobila upozorenje od Europske komisije zbog nedonošenja Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju.

Europska komisija je u četvrtak uputila Hrvatskoj obrazloženo mišljenje zbog nepoštivanja europskog prava u području hipotekarnih kredita, zbog neimplementiranja direktive o hipotekarnim potrošačkim kreditima 2014/17/EU u hrvatsko zakonodavstvo.
Radi se zapravo o implementiranju direktive kroz donošenje Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju, koji će umnogome značajno doprinijeti poboljšanju zaštite potrošača kod novih hipotekarnih kredita. Ova direktiva donesena je 2014. godine, a trebala se implementirati najkasnije do 21.3.2016. kroz naš zakon, ali se to nije dogodilo.
Ove godine u travnju Udruzi Franak dostavljen je prvi nacrt zakona od strane Ministarstva financija, a 20. travnja Udruga Franak je bila pozvana na radni sastanak u Ministarstvo financija, gdje su bili prisutni i predstavnici HNB-a.
Kasnije u svibnju je Udruga Franak pisanim putem dostavila svoje konačne primjedbe na nacrt zakona. Jedan od najvažnijih prijedloga je bio da se potrošački stambeni (hipotekarni) krediti mogu u budućnosti ugovoriti u kunskoj valuti i s valutnom klauzulom euro, a iznimno može i neka druga valuta, ako dužnik ima prihode u toj valuti. Prošlo je od toga pola godine, bili su izbori, može se reći da razumijemo što se zakon još nije ugledao svjetlo dana, ali sada više nema izgovora da se ovaj posao ne odradi u korist budućih dužnika. Nacrt zakona je gotov, naši prijedlozi su napisani, pozivamo vladajuće da se ovaj zakon stavi hitno na dnevni red u Hrvatski sabor.
U prilogu možete preuzeti nacrt zakona te prijedloge i mišljenje Udruge Franak o nacrtu spomenutog zakona.
.