U Hrvatskoj vlada apsurd, upozorili su sudionici panela na petoj Međunarodnoj konferenciji fondovske industrije u Splitu. Financijski sektor, a prvenstveno je riječ o bankama, izuzetno je likvidan dok realni sektor to nije, što je dovelo do vječno pitanja zašto banke ne smanjuju kamatne stope i ne kreditiraju gospodarstvo. Odgovor je jednostavan, rečeno je na panelu: banke radije kupuju državne obveznice po kamati od šest ili sedam posto uz minimalan rizik, nego da kreditiraju gospodarstvenike po možda nižoj kamati, a rizik je znatno viši. “Krajem 2008. bili smo suočeni sa velikom nelikvidnošću, što su pokazala i tadašnja kretanja na međubankarskom tržištu gdje su stope bile više od 30 posto. Država je tada uspjela otvoriti priljev novca, što je dovelo do likvidnosti. Nerazmjer postoji, zato smo i krenuli s modelima A, B,i C”, objasnio je državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Marić.
Članak u poslovnom dnevniku…