BANKE KOJE NISU HTJELE DOSTAVLJATI DOKUMENTACIJU, KRŠE HRVATSKO I EU PRAVO!

Zagreb, 31. svibnja 2019. Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) naložila je rješenjem Addiko banci da mora dostaviti traženu dokumentaciju za podizanje privatne tužbe protiv te banke gospođi Mirni Barižon iz Šibenika, koju zastupa splitski odvjetnik Srđan Kalebota. Kalebota je kao opunomoćenik gospođe Mirne Barižon bio onemogućen u namjeri da postavi točan tužbeni zahtjev za isplatu u tužbi protiv Addiko Bank d.d., jer ta banka nije htjela dostaviti dokumentaciju potrebnu za izradu tužbenog zahtjeva, pa je u skladu s odbijanjem banke da dostavi potrebnu dokumentaciju Kalebota banku prijavio Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP). AZOP je na temelju zahtjeva donio rješenje kojim se nalaže Addiko banci obvezujuća dostava dokumentacije u roku od 15 dana.

Nažalost, već je vrlo blizu 13. lipnja 2019. kada je zadnji rok za potraživanje preplaćenih kamata na temelju kolektivne sudske presude u slučaju franak, ali je ovo ipak još jedna velika pobjeda potrošača protiv nepoštena poslovanja banaka koje unatoč svim presudama i zakonskim obvezama, odbijaju dulje od desetljeća poštovati hrvatsko pravo na više načina. No, u tome svakako dio odgovornosti snosi i Hrvatska narodna banka, koja izgleda ne poznaje dovoljno propise, jer bi inače i sama naložila bankama kako se moraju ponašati.

AZOP je svoje rješenje obrazložio na sljedeći način:

1. AZOP je izvršio nadzor nad obradom osobnih podataka u Addiko Bank d.d.

2. Utvrđeno je da Addiko Bank d.d. ima sve potrebne dokumente koje je gospođa Barižon tražila, i da ih je banka dužna čuvati i obrađivati u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka.

3. Utvrđeno je da u skladu s Uredbom, voditelj obrade podataka mora omogućiti ispitaniku čije podatke vodi sve informacije u vezi s obradom podataka.

4. Utvrđeno je i to, da se podaci moraju dati bez naknade, osim ako bi zahtjevi bili učestali i nerazumni, u kojem slučaju se može naplatiti razumna naknada, dok je teret dokaza utemeljenosti naplate na voditelju obrade.

5. U skladu sa Zakonom o kreditnim institucijama svi podaci o kreditu moraju se čuvati 11 godina nakon isteka poslovnoga odnosa odnosno nakon zatvaranja kredita.

6. U skladu sa svime navedenim, Addiko Bank je dužna dati informacije odnosno potrebnu dokumentaciju sve dok je obvezna tu dokumentaciju čuvati pohranjenom, a u konkretnom slučaju mora dostaviti traženu dokumentaciju u roku od 15 dana.

Još jednom smo dokazali da banke krše hrvatske zakone. Još jednom je Udruga Franak ta koja je ukazivala na nedostatke i nezakonitosti u radu banaka, dok je država ponovno zakazala, i nije radila svoj posao.

Čestitamo našoj članici iz Šibenika Mirni Barižon i njenom punomoćniku na velikoj pobjedi, koja je stigla relativno kasno, ali ona je dodatni dokaz koji može svakome potrošaču koji nije dobio dokumentaciju potrebnu za utvrđivanje preplaćenih iznosa pomoći u sudskome postupku. Zbog toga to rješenje javno objavljujemo i savjetujemo svakome tko je tužio banku bez dokumentacije, da priloži to rješenje kao dodatni dokaz o osnovanosti svog zahtjeva i dokaz o nepoštovanju hrvatskih zakona, ali i prava EU-a.

AZOP rješenje kojim se nalaže Addiko banci obvezujuća dostava dokumentacije u roku od 15 dana (za preuzimanje)